Сребро - лого
Цена на среброто в реално време
Цена инвестиционно сребро XAG - $30.3587401552/тройунция
Сребро проба 925 1.63 лв./гр down понижение с 0.06 лв. за 7 дни
Цената на среброто взета преди 29 минути при цена за тройунция $30.3587401552 и курс на долара $1.00 = 1.80 лв. (kitco.com)
question
Изгодни оферти
Сребърни бижута само за 999 лв./гр
Златни бижута само за 10599 лв./гр
Още за среброто
Цена на бижутерското сребро
Как да познаем фалшивото сребро
Защо среброто е ценно

Защо среброто е ценно

Среброто не се окислява от кислорода във въздуха и водата, което е основната причина да се смята, че то е благороден метал.
Най-важните му приложения и качества са:
  • Проводимост - среброто е най-добрия проводник на елекричество и топлина от всички метали. В комбинация с ковкостта му и мекостта го прави отличен избор на проводник в най-чувствителните устройства.
  • Ковкост - подобно на златото, среброто е изключително ковко и меко и може да бъде лесно изковано в бижу. Това го прави много използвано в бижутерията.
  • Антисептичност - сребърните съединения и йони действат силно токсично на накои бактерии, вируси, водорасли и гъбични, но не и за човека.  Това се дължи на факта, че техните клетки реагират химически със среброто, докато човешките не.
  • Приложение в оптиката - от сребро се правят огледала с най-висок коефициент на отражение.
  • Приложение във фотографията - поради изключително добрите светлочувствителни качества на някой сребърни съединения, те се използват широко в фотографията. Всички фотографски плаки и филми за фотоапарати, екпонатори и рентгени съдържат голямо количество сребро. След навлизането на цифровите фотографски технологии, приложението на среброто в тази сфера рязко е спаднало.
  • Среброто не се окислява от въдух и вода - черните отенъци на среброто се появавят в следствие на реакцията му със сероводород.
  • Среброто е ценнен метал и в миналото се е използвал като разменна монета. В момента се използва и с инвестиционна цел, както всеки друг благороден метал.
 
 
 
 
 
 

Хареса ли ви страницата?
Цена на бижутерското сребро  ..  Как да познаем фалшивото сребро  ..  Защо среброто е ценно
Сребро 925
9
99
лв./гр.
Сайта използва информация от goldprice.org и wikipedia.org